Best Critical Analysis Essay On Usa Do Thesis Get Published To Kill A Mockingbird Cowardice Essay Examples Math 115 Team Homework Cover Sheet
~EP~Múzeum

A Kiválasztott – átverés vagy valóság?

Szerte a nagyvilágban rengetegen számoltak már be megmagyarázhatatlan jelenségekről, és olyan emberekről, akik valami földöntúli dolgot vittek véghez. Sokak szemében ők csalók, másokéban pedig hatalmas bálványok. Egy biztos: mindenki figyel rájuk.

Nincs ez másképp a már több országban sikerrel vetített, és hazánkban is debütált Uri Geller műsorával sem. A show házigazdájáról köztudomású, hogy kénye és kedve szerint hajlít kanalat, tányért, illetve egyéb tárgyakat. Ezen felül még magyar szálakkal is rendelkezik, úgyhogy személye garantált a kívánt nézettség elérésére.

A szombat esténként jelentkező műsorban összesen tíz, magát mentalistának valló férfi küzd meg Geller, valamint a nézők kegyeiért, hogy aztán ők legyenek a Kiválasztottak. Különféle bonyolult, szívbemarkoló és érdekes kísérletnek, előadásnak lehetünk szemtanúi. Ezekben egyébként mindig három sztárvendég is segédkezik, olyan személyek bukkantak már föl, mint Ullmann Mónika, Varnus Xavér, vagy éppen Csányi Sándor. A mutatványokban többek között volt, aki kígyókat bűvölt; szögbelövőt használt; vagy éppen kibújt testéből, és “szellem”-ként mászkált egy darabig. A versenyzőkön kívül pedig Uri Geller is mindig előad valami produkciót, hogy bizonyítsa természetfeletti képességét.

Az előadások azonban sokszor unalmasan hosszúak, még akkor is, ha a mentalista állítása szerint épp nagyon koncentrál. Ezen kívül az összes versenyzőt úgy mutatják be, mint ha valami istenek lennének, ezért előre is kissé nevetségesek. Túlságosan is nagy hatást szeretnének elérni, de úgy érzem, hogy ez pont a visszájára sül el. Ez tipikusan az az eset, amikor a kevesebb több lenne. Ráadásul, sok mutatványt elég nehezen hisz el a néző, főleg, ha sok mentalista közben arisztotelészi szónoklatot vág le. Egyszerűen önmagát teszi hiteltelenné, tisztelet a kivételnek.

Mielőtt azt hinnénk, hogy csak mi, “egyszerű” polgárok élünk szkepticizmussal a műsorral kapcsolatban, had oszlassam ezt el, ugyanis nem egy hazai médiaszemélyiség kelt ki ellene. A legnagyobb vihart Bochkor Gábor kijelentése kavarta, aki a Bumeráng című műsorában egyenesen „dögunalmasnak” titulálta, s ez csak az egyik legenyhébb jelző volt. A Kiválasztott szerkesztői erre gyorsan reagáltak, így a következő, április 12-i adásban Bochkor személyesen bizonyosodhat meg Uri, s a többiek kivételes képességeiről. Már ha van ilyen…

Én nem hiszek ezekben a dolgokban, pontosabban úgy vagyok vele, hogy hiszem, ha látom, vagy ha a saját bőrömön tapasztalom. Éppen ezért számomra otthon, a tévé előtt kissé nevetséges és komikus, amit a versenyzők „mentalistaként” végeznek. Ettől függetlenül, ha valaki megkeresne, hogy menjek be vendégként, azonnal igent mondanék, hogy élőben győződjem meg saját hitem bizonyságáról. Vagy ellenkezőjéről…?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.