Summaries Of Classics Joan Bennett Essay Examples Top 10 Discoveries Of The Decade Essay Scholarships Essay On The Awakening Edna
~EP~Múzeum

Mire nyújt védelmet a gépjármű felelősség 2014-ben?

Kötelező gépjárműfelelősség-biztosításra, azaz kgfb megkötésére kötelezett hazánkban az, aki a biztosításra kötelezett típusú járműnek a forgalmi engedélyben bejegyzett üzemben tartója. Ez egyben azt is jelenti, hogy minden egyéb, a járműre vonatkozó jogviszony, amilyen például a haszonbérleti- vagy kölcsönszerződés, a biztosító szempontjából irreleváns.

A kgfb-re kötelezett járműkategóriák közé sorolandóak a személygépkocsik, a motorkerékpárok, autóbuszok, trolik, tehergépkocsik, vontatók, pót- és félpótkocsik, mezőgazdasági vontatók, munkagépek, valamint segédmotoros és négykerekű segédmotoros kerékpárok.

Amit a kgfb nyújt 2014-ben

Ahogyan az a fentiekből kitűnik a kgfb megkötése kötelező jellegű a meghatározott körbe sorolható üzembentartók számára. Emellett azonban ma hazánkban 15 szolgáltatója van a biztosítási piacnak, akik változatos kondíciókkal biztosítanak szolgáltatást az üzembentartók számára. A biztosítás általánosságban határozatlan idejű, azonban a megkötéstől számított 1 év elteltével a biztosító lecserélhető, azaz a biztosított jogosult szolgáltatót váltani. A biztosító váltást mára legnagyobb darabszámban az online alkusz cégek végzik az ügyfelek megbízása alapján, a weboldalakon a 2014. évi kgfb díj összehasonlítása november első napjaitól érhetőek el.

A kgfb célja az, hogy védelmet és biztonságot nyújtson minden autós számára azáltal, hogy egy esetleges balesetben felmerülő károk kifizetésével helyt áll az üzembentartó helyett. Bár a választott társaságtól függően a kondíciók különbözőek lehetnek, azonban a kártérítési limit minden szolgáltatás esetében jogszabályilag meghatározott, így azonos. Ennek megfelelően a személyi sérüléssel járó károk esetén a kártérítés felső határa 1,600 millió forint, míg kizárólag dologi kárral járó káresemény esetén maximálisan 500 millió forint fizethető ki.

Határozatlan szerződés és bonus-malus rendszer

A kfgb működésének alapja a bonus-malus rendszer, melynek lényege, hogy minden biztosított besorolása az A0 elnevezésű alapszintről indul, majd a megfigyelési időszak alapján kerülhet az üzembentartó jobb vagy rosszabb besorolásba, ami egyben a fizetendő biztosítási díjat is meghatározza. A bonus nem más, mint kármentességi díjengedmény, a malus pedig a károkozás miatti pótdíj, amivel a biztosító a káresetben vétkes jármű üzembentartóját bünteti.

Változott a szabályozás

2014-ik évben január 1-től már nem mindenki módosíthatja a szerződését. 2010. január 1-től megszüntették az egységes évfordulót, jellemzően a később vásárolt gépjárművek esetében a vásárlás dátuma lett a KGFB szerződés évfordulója. További érdekesség, hogy váltani 2014-re csak meghatározott időszakon belül lehetséges. Descresverssiluc A meglévő szerződés felmondását maximum az évforduló előtt 60 nappal tehetjük meg, de legkésőbb 30 nappal korábban be kell érkezni a biztosítóhoz. Az új, érvényes  szerződéssel legkésőbb az évforduló napján már rendelkeznünk kell.  A díjhirdetés esetében a biztosítók már évente több alkalommal módosíthatják a tarifákat, azonban az új kgfb tarifát 60 nappal korábban közzé kell tenniük elektronikusan a saját oldalukon, MABISZ és az MNB oldalán is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.